Alfred Birney De Tolk Van Java Recensie

In De tolk van Java lijken de wapenen zich tegen Alfred Birneys vader te hebben gekeerd. Zijn roman De tolk van Java was de literaire sensatie van 2017.


Bol Com De Tolk Van Java Ebook Alfred Birney 9789044536454 Boeken

Hoofdpersoon Arto Noland is de belichaming van die veelkleurigheid.

Alfred birney de tolk van java recensie. Voor een Helmondse schoenmakersdochter een Indische voormalige oorlogstolk en hun zoon de verteller bestaat er geen heden. De tolk van Java. De voorstelling geeft inzicht in onze koloniale geschiedenis en het complexe mechanisme van hoe slachtoffers daders kunnen worden.

De tolk van Java is het magnum opus van Alfred Birney dat door iedereen gelezen zou moeten worden. Alan heeft een veelbewogen leven achter de rug. Alfred Birney 64 geboren en woonachtig in Den Haag is een Indo.

Verderop in de roman worden zijn bittere onderbrekingen - de meeste te bitter om grappig te zijn - schaarser. Video van Alfred Birney About Press Copyright Contact us Creators Advertise Developers Terms Privacy Policy Safety How YouTube works Test new features 2021 Google LLC. In De tolk van Java verwerkt Alfred Birney de memoires van zijn vader Arend die hij schreef over de oorlog in Indië maar het gaat ook over zijn migratie naar Nederland en de stichting v Dat is het enige Indische woord dat me na het lezen van het boek is bijgebleven en dat ik.

Alan groeit op met een tirannieke vader. Voor het Privédomeindeel Niemand bleef werd hem de Littéraire Witte Prijs 2020 toegekend. In het begin van De tolk van Java dist Alan fragmenten op voorzien van zijn sarcastische opmerkingen.

De winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2017 heeft een onmogelijke vader gehad. Voor Birney zelf was het vast een geweldige opluchting om al zijn gal in één keer te spuien maar de lezer blijft beduusd achter. De jeugd van de vader die na de oorlog van Oost-Java naar Nederland vlucht.

Als jullie willen weten wat oorlog is nou hier. Het boek won zowel de Henriëtte Roland Holst-prijs als de Libris Literatuur Prijs. Dat vervult hem met trots.

Birney beschreef het in zijn bekroonde roman De tolk van Java waar hij nu over zei. Uit een vraaggesprek met Alfred Birney in de Volkskrant van 5 mei 2017 blijkt dat hij eigenlijk wel zijn leven lang aan dit boek heeft gewerkt. De hoofdmoot van deze autobiografische roman beslaat de memoires van Arto Noland de vader van de ik-figuur die tijdens de Japanse bezetting en de aansluitende Indonesische vrijheidsoorlog de ene na de andere tegenstander van de Nederlanders ombrengt met zwaarden dolken en alles wat hij maar in.

De tolk van Java is inmiddels al onderscheiden met de Libris Literatuur Prijs 2017 en de Henriëtte Roland Holst-prijs 2017. Tegen het einde van de uitzending vlak nadat we een fragment hebben gezien uit De Geschiedenis van de. Hij vertrouwt zijn vader voor geen cent.

Maar als er een ding is dat je meekrijgt van De tolk van Java Alfred Birneys imposante roman dan is het wel dat er niets zwart-wit was in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. COLUMN RECENSIE - In de vijfde aflevering van Zomergasten 2021 ontving Janine Abbring schrijver Alfred Birney bekend geworden met De tolk van Java over zijn getraumatiseerde vaderHet werd een openhartig gesprek over schuld boete en spijt en hoe daarmee te leren leven. De autobiografische bestseller van Libris Literatuurprijswinnaar Alfred Birney toont een onderbelicht perspectief van het Indische verleden.

Enfin met die context begon ik dus eindelijk aan De tolk van Java van Alfred Birney. Zon scheldende machteloze gefrustreerde man kan best een leuk boek opleveren maar dan heeft het wel wat meer lucht nodig meer zelfspot. Het is te hopen dat het hier niet bij blijft en dat hij de.

Er is hem in zijn jeugd heel wat patriarchale tirannie ten deel gevallen zowel fysiek als psychisch. Het ene moment vecht je met elkaar om vervolgens lijnrecht tegenover elkaar te staan. Of zoals het Indonesische gezegde luidt.

Daar geboren en getogen een half Chinees half Europees uiterlijk met een Nederlands-Indisch hart. Helaas heb ik De tolk van Java. Er is alleen een belast verleden.

De jeugd van de moeder tijdens de Tweede Wereldoorlog in Brabant. Deze vader en zoon spelen de hoofdrol in Birneys nieuwe roman De tolk van Java aangekondigd als een autobiografische mokerslag die de clichés over Nederlands-Indië verpulvert. Zie er maar doorheen te komen.

De tolk van Java is spannend ontroerend en bij vlagen humoristisch. Birney zelf hoopt dat de lezer er om kan lachen om deze hartpatiënt die zich zo druk maakt maar ik moet hem teleurstellen. En de jeugd van de verteller die geterroriseerd door zijn paranoïde vader zijn.

In zijn roman De tolk van Java rekent Alfred Birney af met talloze mythen over ons koloniale verleden en de directe gevolgen daarvan voor de betrokkenen en hun nazaten. De traumas van Nederlands-Indisch gemengde gezinnen. De tolk van Java van Theaterbureau Hummelinck Stuurman is gedurfd sober theater dat op integere wijze de confrontatie met het verleden aangaat.


Alfred Birney


De Tolk Van Java Op Toneel Is Een Oppervlakkige En Ongeloofwaardige Vertelling De Volkskrant


Recensie Alfred Birney De Tolk Van Java Moontje


Een Soldaat Achter Een Schrijfmachine De Tolk Van Java Van Alfred Birney De Lage Landen


De Tolk Van Java Toont Pijn Die Door Alle Generaties Wordt Gedragen Trouw


De Tolk Van Java By Alfred Birney


De Hoed En De Vos De Groene Amsterdammer


Tzum Recensie Alfred Birney De Tolk Van Java Tzum


The Interpreter From Java Shows Intergenerational Pain Trouw Histori Bersama


Athenaeum Boekhandel De Tolk Van Java


Recensie Alfred Birney De Tolk Van Java Moontje


De Tolk Van Java


Memoires Uit De Tolk Van Java Knap Vertaald Naar Theaterstuk Nrc


De Tolk Van Java Lezen Voor De Lijst Jeugdbibliotheek 15 18 Jaar


Sanis Libris Vita Lacuna Alfred Birney De Tolk Van Java


Alfred Birney Wint Libris Literatuurprijs Trouw


Tzum Nieuws De Tolk Van Java Van Alfred Birney Knalt Naar Eerste Plaats Van Bestsellerlijst Tzum


De Tolk Van Java Lezen Voor De Lijst Jeugdbibliotheek 15 18 Jaar


Libris De Tolk Van Java Alfred Birney

Comments